Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio ve Melezleri Hakkında

Büyük bir çoğunluğun ve bizim de savunduğumuz ortak bir konu; sahipleri tarafından kötü şartlarda saldırgan olarak yetiştirilen bazı köpek ırklarının hiç hak etmediği halde “YASAKLI IRK” kapsamında değerlendirilmesidir. Önlem alınması gereken konu, kötü şartlarda üretilen, satılan ve eğitilen bu ırkların kaynağının tespiti ve önünün alınmasıdır.

İyi şartlarda bakılan, ev yaşantılarında olduğu kadar sokakta da sosyal ve uysal olan bu ırklar, sırf görünüşleri ve ırklarının adının insan tarafından kötüye çıkması sebebi ile tepki çekmekte, haklarında kanun maddeleri çıkmaktadır. Bizler kanunlar karşısında bu canımız ırkların ve siz hayvan hakları koruyucu dostların sorun yaşamaması adına bu maddelere sitemizde yer verdik. Eminiz ki bir çoğunuz bu konuda haberdarsınızdır. Bilmeyenlerde olabilir düşüncesi ile bir göz atmanızı tavsiye eder, tüm KirliPatiler‘in daha güzel koşullarda yaşamasını sağlayacak şartların oluşmasını dileriz.

Pitbull Terrier Japanese Tosa Dogo Argentino Fila Brasilerio

5199 sayılı Kanunun 14.maddenin birinci fıkrasının (1) bendi uyarınca, tehlike arz eden hayvanların belirlenmesine ilişkin Bakanlıkça yapılacak düzenleme yürürlüğe konuluncaya kadarPitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio türlerini veya bunların melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren, barındıran, besleyen, takas eden, sergileyen, hediye eden ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapana hayvan başına on bir bin Türk lirası idari para cezası verilir. Bu hayvanlara el konulur ve bu hayvanlar belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülür.

Yukarıdaki paragraf kapsamına giren hayvanları bu madde yürürlüğe girinceye kadar sahiplenmiş olanlardan, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı aylık süre içinde hayvanlarını kısırlaştıran ve buna dair belgeyle birlikte Bakanlığa başvurarak veri tabanına kayıt ettirenler hakkında, birinci fıkrada veya 28 inci maddenin birinci fıkrasının (j) bendinde öngörülen idari yaptırım hükümleri uygulanmaz. Kısırlaştırma işlemi için maddenin yürürlüğe girmesinden önce gebe kalmış hayvanların doğum yapması, yavruların dört aylık olması beklenir. Bu hayvanların ölümü halinde Bakanlığa bilgi verilir ve kayıttan düşürülür. Kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamaz, halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulamaz. Ağızlık ve tasma takma zorunluluğu ile halkın yoğun olarak bulunduğu yerlere ve çocuk oyun alanları ve parklarına girme yasağı maddenin yürürlüğe girmesiyle birlikte uygulanmaya başlanır. Bu fıkra hükümlerine aykırı hareket edenlere, on bir bin Türk lirası idarî para cezası verilir. Bu fıkrada belirtilen yasaklara aykırılığın tekrarı halinde, idarî para cezası verilir ve hayvanlara el konulur ve hayvan, konulabileceği bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından hayvan bakımevine götürülür.

Kaynak https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/07/20210714-9.htm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir