Kağıthane Deresinde mahsur kalan köpekle ilgili, resmi kurumlar, kuruluşlar, kişilerle yaptığımız görüşme ve bireysel araştırmalarımızın sonucunu sizlerle de paylaşmak istedik.
Bir haftalık inceleme sonunda 07.06.2021 Pazartesi sabah saat 07:00 civarında biz de köpeğe rastladık. Sağlığı ve fiziksel durumu oldukça iyi, kuyruksuz, tasmalı bir av köpeği. Bir tek koşarken sol arka bacağında çok küçük bir aksaması var. Sesimize tepki verdi, bir süre bakıp sonrasında o bölgeye atılan kemik parçalarından bir tanesini alıp kanalın içine doğru koşturarak ilerledi ve bir daha çıkmadı. Bu noktada kanalın diğer çıkış noktasının, çıkılabilir bir yer olup olmadığını merak ediyorduk.
Köpeği gördüğümüz gün kanalın resim ve videolarını çekerken, hemen kanalın yanında bulunan Bien Seramik görevlisi yanımıza gelip ne yaptığımızı sordu. Biz de durumu kendisine anlattık. Bu köpeğin ve bunun gibi başka köpeklerin de kanala sürekli girip çıktıklarına tanıklık ettiklerini, kanalın çıkışında seviye düşüklükleri olduğunu ve köpeklerin kolayca inip çıkabildiği “aksi bir durum olduğuna ikna olsaydık, biz de böyle bir konuya duyarsız kalmazdık” ifadelerinde bulundu.
Kağıthane Belediyesi Hayvan Hakları Meclisi gönüllülerinden 4 kişi ile ayrı zamanlarda görüşmeler yaptık. Bu kişilerden biri, kanala düşen köpek haberini alır almaz olay yerine intikal etmiş, itfaiye ve belediyeyi seferber etmiş, ciddi uğraşlar sonucunda köpek ekiplerden korkup yine kanala kaçmış. Yerin altından kapalı olarak ilerleyen 200 mt’lik kanalda insanların daha fazla ilerlemesi mümkün olmamış. Kağıthane Belediyesi Veterinerlik biriminin kanala giren personeli de aynı ifadeleri kullandı.
Bizim merak ettiğimiz konu ise 200 mt yer altından kapalı giden kanalın, açığa çıkan diğer noktası arasında bir köpeğin ilerlemesi ne kadar mümkündü. Dolayısı ile İSKİ ve Kanalizasyon Başkanlığı ile görüşmeler yaptık. Saha ekiplerinin ifadesi; Yıllardır kanala düşen köpek ihbarları aldıklarını, bu köpek için de benzer aramalar aldıklarını belirtti. Kanalın altından 200 mt’yi köpeklerin rahatça aşabileceği genişlikte olduğunu belirtti.
Her ne kadar kanalın altından geçiş olduğu bilgisi aldıysak da, köpeğin o kısmı aşmayı becerip beceremediğini bilmiyorduk. Bu esnada tam kanal çıkış lokasyonunda bulunan Elmas Oto yu fark ettik ve çalışanları ile görüştük. Köpek kanalın çıkış noktasında görülmüştü. Bien Seramik yetkilisi gibi onlar da başka köpeklerin kanalda gezindiklerine şahitlik etmişlerdi.
Her ne kadar ifadeler bu yönde olsa da anlatılanları destekleyen görüntülere ihtiyacımız vardı. Görsel araştırma sonuçlarını da videoda görebilirsiniz. Hatta yine Kağıthane Belediyesi Hayvan Hakları Meclisi gönüllülerinden kanalın çıkış noktasını anlayabilmemiz için bizi kırmadı ve bir video çekti.
Bizim kanaatimiz, kanalın köpekler tarafından sıkça kullanıldığı ve hatta girip çıkabildikleri yönünde oldu. Burada tespit ettiğimiz tek sorun köpek(ler) kanala indiklerinden olası bir yoğun yağış, sel vb gibi su seviyesinin artmasında geri dönmede sorun yaşayabilecekleri yönünde.
Köpeğin yakalanması için kanalın ağzının kapatılması hiç mümkün bir yer değil. Çünkü kapalı kanalın bir ayağı yuvarlak sütunlar üzerine oturtulmuş ve araları boşluk. Giriş çıkış kapatılsa bile aralarından hep giriş çıkış için açıklıklar var.
Bizlerden farklı bir araştırması veya görüşü olan varsa her zaman destek vermeye gönüllüyüz.